آشنایی با دیوان عدالت اداری
دیوان عدالت اداری بمنظور رسيدگي به شكايات، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مأموران، ادارات و آييننامههاي دولتي خلاف قانون يا شرع يا خارج از حدود اختيارات مقام تصويبكننده، زيرنظر رييس قوه قضائیه تشكيل شده است.
حدود اختيارات ديوان به قرار زير است:
1- رسيدگي به شكايات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقيقي يا حقوقي از:
تصميمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمانها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و سازمان تأمین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و مؤسسات وابسته به آنها. تصميمات و اقدامات مأموران واحدهای مذكور فوق در امور راجع به وظايف آنها.
2- رسيدگي به اعتراضات و شكايات از آراء و تصميمات قطعي هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری و كميسيونهايي مانند كميسيونهاي مالياتي، هيأت حل اختلاف كارگر و كارفرما، كميسيون موضوع ماده (100) قانون شهرداريها
3- رسيدگي به شكايات مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و ساير مستخدمان واحدها و مؤسسات مذكور در بند (1) و مستخدمان مؤسسات اعم از لشكري و كشوري از حيث تضييع حقوق استخدامي
بطور خلاصه: می توان نسبت به اجراء نشدن یک قانون که موجب ضرر و زیان شده است (مثلا قانون تعرفه گداری خدمات پرستاری) یا اجرای یک دستورالعمل یا بخشنامه که موجب تضییع حق شده است (مثلا دستورالعمل پرداخت مبتنی بر عملکرد) شکایت کرد.
روش شکایت:
اول– طرح دادخواست در محل دیوان
دادخواست باید حاوی نکات زیر باشد:
الف- مشخصات شاکی شامل: نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، کد ملی، شغل، تابعیت و اقامتگاه برای اشخاص حقیقی و نام، شماره ثبت، اقامتگاه اصلی و شماره تلفن تماس برای اشخاص حقوقی
ب- مشخصات طرف شکایت شامل: نام و نام خانوادگی، سمت و نشانی دقیق محل کار مأمور دولت در صورت امکان و نام کامل دستگاههای موضوع این قانون
(طرف شکایت در یک موضوع درخواست می تواند بیش از یک دستگاه باشد که این بهتر است)
پ- نام و نام خانوادگی و اقامتگاه وکیل یا قائممقام و یا نماینده قانونی شاکی، در صورت تقدیم دادخواست توسط آنان
ت- موضوع شکایت و خواسته
ث- شرح شکایت
ج- مدارک و دلایل مورد استناد
چ- امضاء یا اثر انگشت شاکی یا وکیل یا قائممقام و یا نماینده قانونی وی و یا امضاء و مهر شخص حقوقی ذیل دادخواست
ح- مدرک اثبات کننده سمت برای اشخاص حقوقی و نمایندگان قانونی
تبصره: در مواردی که تصدیق اسناد و مدارک مربوط به واحدهای دولتی و عمومی از سوی شاکی ممکن نباشد و یا این که اساساً شاکی نتواند تصویری از آنها ارائه نماید، دیوان مکلف به پذیرش دادخواست است و باید تصویر مصدق اسناد را از دستگاه مربوطه مطالبه نماید.
هزینه دادرسی در شعب بدوی دیوان، یکصد هزار ریال (ده هزار تومان) ریال است.
دادخواست و ضمائم آن باید به تعداد طرف شکایت به اضافه یک نسخه تهیه شود.
دبیرخانه دیوان مکلف است دادخواستهای واصل شده را بهترتیب وصول، ثبت نموده و رسیدی مشتمل بر شماره و تاریخ ثبت، نام شاکی و طرف شکایت، به شاکی، وکیل یا قائممقام و یا نماینده قانونی وی تسلیم کنند.
طرف شکایت موظف است ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ، نسبت به ارسال پاسخ اقدام کند. عدم وصول پاسخ، مانع رسیدگی نيست و شعبه با توجه به مدارک موجود، به پرونده رسیدگی و مبادرت به صدور رأی مینماید.
در صورتی که طرف شکایت بدون عذر موجه از دادن پاسخ در موعد مقرر در این ماده خودداری نماید شعبه رسیدگی کننده، متخلف را به سه ماه تا یک سال انفصال از خدمت محکوم مینماید. این حکم ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر در شعب تجدیدنظر است.
چنانچه اشخاص متعدد، شکایتهای خود را به موجب یک دادخواست مطرح نمایند، در صورتی که شکایات مزبور منشأ و مبنای واحد داشته باشد، شعبه دیوان نسبت به همه موارد ضمن یک دادرسی، اتخاذ تصمیم مینماید. در غیر این صورت، مطابق مفاد ماده قبل موارد به تفکیک و جداگانه رسیدگی میشود.
شاکیان در صورتی که بیش از پنج نفر باشند، میتوانند در دادخواست، نمایندهای را از میان خود جهت امر ابلاغ و اخطار، به شعبه دیوان معرفی نمایند.
لینک متن کامل قانون دیوان عدالت اداری: http://www.divan-edalat.ir/show.php?page=law
لینک دریافت فرم شکایت با فرمت PDF: http://www.bums.ac.ir/shares/manager/manager/hoghoghi/moreusageforms/pdf/muse-91-04.pdf
لینک دریافت فرم شکایت با فرمت WORD: http://www.bums.ac.ir/shares/manager/manager/hoghoghi/moreusageforms/muse-91-04.doc
دكتر مظلوم
رياست هييت مديره نظام پرستاري مشهد
:: موضوعات مرتبط:
دكتر مظلوم : رييس هييت مديره نظام پرستاري مشهد ,
,
:: بازدید از این مطلب : 147
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0