.
اطلاعات کاربری
درباره ما
دوستان
خبرنامه
آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

به گزارش شفا آنلاین،علی محمد آدابی رئیس سازمان نظام پرستاری کشور با اشاره به اجرای آیین نامه صلاحیت حرفه ای پرستاران گفت: پیشنویس آیین‌نامه در دوره قبل در سازمان نظام پرستاری تهیه و به وزارت بهداشت ارجاع داده شده است.

آدابی با بیان اینکه سازمان نظام پرستاری هیچ دخالتی در تهیه و تنظیم آیین نامه صلاحیت حرفه ای پرستاران نداشته است، تصریح کرد: معاونت پرستاری وزارت بهداشت، آیین نامه صلاحیت حرفه ای پرستاران را به دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ کرده که در آن سازمان نظام پرستاری فقط نقش نظارتی داشته است.
به گفته رئیس سازمان نظام پرستاری، در شورای صدور گواهی صلاحیت حرفه ای پرستاران، هیچ تفاوتی بین سازمان نظام پرستاری و نظام پزشکی گذاشته نمی شود.
وی بیان کرد: اجرای صلاحیت حرفه ای پرستاران باید با مدیریت سازمان های صنفی و مشارکت سازمان سنجش و نهادهای علمی غیر دولتی برنامه ریزی شود.
آدابی بیان کرد: اجرایی شدن آیین نامه ابلاغی اخیر در نهایت باعث ضایع کردن حقوق صنفی مادی و معنوی جامعه پرستاری و از دست دادن کارکرد خود می شود که سازمان نظام پرستاری اجرای آیین نامه صلاحیت حرفه ای را بی ربط می داند.


:: بازدید از این مطلب : 38
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : چهار شنبه 8 دی 1395
.

به گزارش ایرنا، هیات وزیران در جلسه یکم دی ماه 95 به پیشنهاد مشترک سازمان اداری و استخدامی کشور و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آیین نامه اجرایی قسمت دوم ماده 59 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه را تصویب کرد.
«محمود عسکری آزاد» 17تیرماه سال 1393، زمانی که جانشین معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی رئیس جمهوری بود، بخشنامه ای را به دستگاه های اجرایی ابلاغ کرد که براساس آن دیگر حق بیمه از اضافه کار کارکنان مشمول قانون تامین اجتماعی کسر نمی شد. نتیجه این بخشنامه کاهش 30 تا 40درصدی حقوق دوران بازنشستگی و پاداش سنوات پایان خدمت بیش از یک میلیون کارمند بود.
احمد پایور روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا در تشریح آیین نامه جدید دولت افزود: براساس آیین نامه جدید، نسبت اضافه کار به حقوق کارکنان در دوره ای که حق بیمه از اضافه کار آنان کسر می شده است در زمان بازنشستگی به مبلغ مستمری و پاداش آنان اضافه می شود.
پایور ادامه داد: در مورد پاداش پایان خدمت نیز به همین منوال لحاظ می شود یعنی نسبت اضافه کار به حقوق در دوره ای که حق بیمه از آن کسر می شده است هم به حقوق و هم به پاداش در زمان محاسبه بازنشستگی براساس فرمولی که تعریف شده، تعلق می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که اضافه کار از حق بیمه آنها تا تیرماه سال 1393 کسر شده، می توانند از آیین نامه جدید بهره مند شوند.
مشاور معاونت فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی در تشریح بیشتر این موضوع گفت: در سال 89 تبصره ای به ماده 106 قانون مدیریت خدمات کشوری الحاق و اعلام شد دیگر از اضافه کار کارکنان دولت مشمول تامین اجتماعی مبلغی کم نشود ولی مبالغی که قبلا پرداخت شده یا یکجا دریافت کنند یا در حقوق بازنشستگی آنها موثر واقع شود.
وی تصریح کرد: همچنین برای اجرا، آیین نامه ای پیش بینی کردند و سازمان مدیریت و برنامه ریزی وقت با هماهنگی وزارت تعاون،‌کار و رفاه اجتماعی آن را تهیه کرد این آیین نامه به خاطر اشکالات فنی، هیچ وقت نوشته نشد و تا اینکه قانون برنامه پنجم تصویب شد.
پایور افزود: در قانون برنامه پنجم توسعه ماده 59 درباره اضافه کار کارکنان آمده است و در قسمت دوم این ماده هم در این زمینه ابهاماتی وجود داشت و صراحت ندارد و در واقع چیزی شبیه همان ماده 106 قانون خدمات کشوری است.
وی ادامه داد: در قسمت دوم ماده 59 قانون برنامه پنجم توسعه گفته شده کارکنانی که از سال 88 از اضافه کار آنها کسور بازنشستگی کسر شده متناسب با آن مبلغ در پاداش پایان خدمت و هم حقوق بازنشستگی محاسبه شود، سال های اول برداشت های مختلفی از آن شد و دوباره از اضافه کار حق بیمه کسر می شد و سال ها این موضوع ادامه داشت.
پایور خاطرنشان کرد: با بخشنامه ای که در سال 93 توسط معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهوری به دستگاه ها ابلاغ شد، دیگر نباید از اضافه کار حق بیمه کسر شود.
وی اضافه کرد: مباحثی در این زمینه پیش آمد و در هیات دیوان عالی کشور از سوی برخی از کارکنان شکایت شد و در مجلس استفساریه ای داده شد و هیات عمومی دیوان عالی کشور نیز آن را تایید کرد که بخشنامه صحیح است و استفساریه مجلس هم به نتیجه نرسید و توسط شورای نگهبان رد شد.
مشاور معاونت فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی گفت: همچنین جلسات متعددی در کمیسیون اجتماعی دولت در این باره برگزار شد که این ماده به چه شکلی اجرا شود و با وجود اینکه پیش بینی آیین نامه در برنامه پنجم توسعه نشده بود ولی تصمیم گرفته شد آیین نامه ای برای آن نوشته شود و نحوه تاثیر کسوری که بابت اضافه کار کسر شده در بازنشستگی و سنوات خدمت براساس این آیین نامه تعیین تکلیف شود.
پایور خاطرنشان کرد: در نهایت بعد از جلسات متعدد و رفتن به هیات وزیران، این آیین نامه جدید به تصویب هیات وزیران رسید تا کارکنان دولت بتوانند از حق بیمه ای که بابت اضافه کار از آنها کسر شده است‌، در زمان بازنشستگی و پاداش پایان خدمت بهره مند شوند.



:: بازدید از این مطلب : 31
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : سه شنبه 7 دی 1395
.

سخنگوی فراکسیون مستقلین ولایی مجلس با اشاره به حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه صبح این فراکسیون گفت که در این جلسه مقرر شد کمیته‌ای در فراکسیون برای بررسی بدهی بیمه سلامت و رفع مشکلات بودجه‌ای این وزارتخانه تشکیل شود و پیشنهادات به کمیسیون تلفیق ارائه شود.

مهرداد لاهوتی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه فراکسیون مستقلین ولایی با حضور ربیعی بودجه و مسائل موجود در این وزارتخانه را مورد بررسی قرار داد، گفت: در این جلسه قرار شد کمیته‌ای از سوی فراکسیون مستقلین ولایی تشکیل شود تا ضمن انجام بررسی‌های لازم برای رفع مشکلات بودجه‌ای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشنهادات را به کمیسیون تلفیق بودجه 96 تقدیم کند.

به گفته لاهوتی، در این جلسه در مورد بیمه سلامت تأمین اجتماعی و لزوم اجرایی شدن قانون مصوب مجلس برای تأمین بدهی‌های بیمه سلامت تأکید شد.

سخنگوی فراکسیون مستقلین ولایی مجلس در پایان گفت که هفته آینده قرار است وزرای ورزش و جوانان و اقتصاد نیز در جلسات این فراکسیون حضور پیدا کنند.



:: بازدید از این مطلب : 33
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : سه شنبه 7 دی 1395
.

دکتر ایرج حریرچی در گفتگو با خبرنگار مهر، پیرامون مصاحبه های رئیس فراکسیون کارگری مجلس توضیحاتی ارائه داد و افزود: بنده روز گذشته تنها یک خبر اعلام کردم، نمی‌دانم چرا آقای محجوب این قدر عصبانی شده‌اند و اینگونه واکنش نشان داده‌اند.

وی ادامه داد: ما از ابتدا گفته‌ایم سهمی که بیمه شدگان تامین اجتماعی برای درمان پرداخت می‌کنند، باید در بخش درمان هزینه شود.

سخنگوی وزارت بهداشت ضمن رد حضور در هیئت نظارت بر سازمان تامین اجتماعی، افزود: بنده ۱۸ ماه قبل از سمت خود در آن هیئت استعفا دادم و عجیب است که آقای محجوب از این موضوع بی‌اطلاع هستند.

قائم مقام وزیر بهداشت در خصوص استدلال نماینده تهران پیرامون اختصاص ۷ بیست و هفتم از حق بیمه به درمان، گفت: تعجب می‌کنم آقای محجوب که سال‌های طولانی در حوزه کارگری فعال بوده‌اند، چطور قانون تامین اجتماعی را نخوانده‌اند یا فراموش کرده‌اند. ماده ۲۹ این قانون تصریح دارد که ۹ درصد از مأخذ محاسبه حق بیمه مذکور در ماده ۲۸ این قانون، حسب مورد برای تأمین هزینه‌های ناشی از موارد مذکور در بندهای الف و ب ماده ۳ این قانون تخصیص می‌یابد و بقیه به سایر تعهدات اختصاص خواهد یافت.

به گفته حریرچی، بندهای الف و ب ماده ۳ نیز شامل حوادث و بیماری‌ها و بارداری است، یعنی همان هزینه‌های درمان و در هیچ‌جای این قانون اشاره‌ای به ۷ بیست و هفتم نشده است.

وی افزود: خوب است آقای محجوب بررسی کنند همان ۷ درصدی که به زعم ایشان باید به درمان تخصیص یابد، صرف چه خدماتی شده است یا حداقل بفرمایند که ۷ بیست و هفتم امسال، تا این تاریخ چقدر می‌شود و آیا تا کنون یک دهم آن را به وزارت بهداشت پرداخت کرده‌اند.

حریرچی گفت: از هزینه کرد یک درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز آنچه حاصل می‌شود، در راستای تامین سلامت مردم با اولویت روستاها و مناطق محروم است که تعداد قابل توجهی از این جمعیت را کارگران و خانواده‌های‌ آنان تشکیل می‌دهند و متاسفانه تامین اجتماعی با اینکه حق بیمه از کارگران می‌گیرد، تا کنون تعهدی در قبال خدمات وزارت بهداشت نپذیرفته است.

وی با تاکید بر این نکته که وزارت بهداشت همواره در حال ارائه خدمات درمانی به جامعه کارگری است، تصریح کرد: سازمان تامین اجتماعی نیز وظیفه دارد سهم درمان این عزیزان را که ماهانه از حقوق‌شان کسر می‌شود، بر اساس قانون، برای خدمات درمانی هزینه کند.

معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه معلوم نیست آقای محجوب با چه استدلالی حساب فی‌مابین دولت و سازمان تأمین اجتماعی را به عنوان بدهی وزارت بهداشت تلقی کرده است، اظهارداشت: خوشبختانه دستور رئیس جمهوری نقطه پایانی است بر برداشت‌های متفاوت از قانون و اقدامی است برای شفاف شدن هزینه کرد سهم درمان کارگران و ما از آقای محجوب انتظار بیشتری داریم و رفتاری چنین عجولانه و همراه با ادبیات نامناسب را در شأن ایشان نمی‌دانیم.



:: بازدید از این مطلب : 29
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : سه شنبه 7 دی 1395
.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، وزارت بهداشت تمام تلاش خود را در جهت ایجاد سامانه الکترونیکی یکپارچه در جهت ارائه خدمات بهداشتی درمانی در قالب برنامه های طرح تحول سلامت به کار گرفت. بعد از راه اندازی سامانه سیب، این سامانه از طرف مسئولان وزارت بهداشت، به عنوان یکی از مهمترین طرح های اجرایی در حوزه نرم افزاری در وزارت بهداشت معرفی شد که بنا به گفته وزیر بهداشت از زمان آغاز به کار این سامانه تا کنون، اطلاعات 50 میلیون نفر از ایرانیان در آن ثبت شده، اطلاعاتی مهم از قبیل شغل،آدرس، تلفن و ... اما متاسفانه اطلاعات ثبت شده در این سامانه فقط به اطلاعات عمومی افراد ختم نمی‌شود بلکه اطلاعات مهم‌تری از قبیل بیماری‌ها، سابقه اعتیاد فرد به مواد مخدر و مشکلات سلامت روان افراد و ... نیز در این سامانه ثبت شده است.

با این حال بررسی های صورت گرفته، گویای این موضوع است که اطلاعات خصوصی افراد صرفا با وارد کردن کد ملی فرد و حتی بدون حضور وی به آسانی در اختیار تمام افرادی که به این سامانه دسترسی دارند قرار می گیرد. هرچند برای همه واضح است، پرسنل شاغل در حوزه بهداشت نقش اساسی در نظام سلامت ایفا می کنند و محرم اسرار بیماران و مردم جامعه هستند اما با وجود ضعف در سیستم امنیتی سامانه سیب، افراد سودجو می توانند با در اختیار داشتن یک کد ملی به اطلاعات محرمانه فرد مد نظرشان دست یابند.

وزیر بهداشت: اطلاعات مهم خانواده ها در سامانه سیب

 اسفند سال گذشته بود که سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت به همراه رئیس جمهور برای رونمایی از سامانه سیب به استان یزد سفر کرد، در این مراسم اعلام شد که در راستای ارائه خدمات بهداشتی درمانی در قالب برنامه‌ها و پروژه‌های تحول نظام سلامت با تشکیل پرونده‌های الکترونیکی در «سامانه سیب» از این پس مردم استان یزد از شناسنامه الکترونیکی سلامت که اطلاعات کاملی از بیماری‌ها، سوابق نسخ، جراحی، واکسیناسیون و بیماریهای مزمن خواهد داشت، بهره‌مند می شوند. همچنین با راه‌اندازی این سامانه تمام اطلاعات مربوط به خانوارها، نوع خدمات بهداشتی درمانی مورد نیاز در مراکز و پایگاه‌های سلامت جامعه و خانه‌های بهداشت در این سامانه وارد و ثبت می‌شود و تمامی پوشه‌های خانوار و دفاتر مربوط به خدمات و برنامه‌های بهداشتی درمانی جمع ‌آوری خواهد شد.

اطلاعات محرمانه 50 میلیون ایرانی در سامانه سیب

همچنین حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت در خصوص ایجاد شبکه ملی سلامت و بهره مندی تمام ایرانیان از کارت سلامت،در پایان سفر خود به قم در جمع خبرنگاران گفته بود: هم اکنون 50 میلیون ایرانی پرونده الکترونیک سلامت دارند و تا پایان سال 96 همه ایرانیان صاحب این پرونده خواهند شد. با تکمیل طرح تحول سلامت و برخورداری همه مردم از پرونده الکترونیک، وضعیت غذای همه ایرانیان از نظر مصرف نمک، شکر و روغن پایش می‌شود و خدمات دندانپزشکی نیز در مراکز جامع سلامت در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

دسترسی به اطلاعات افراد با سهولت و دقت انجام خواهد شد

به گفته علی اکبر سیاری،معاون وزیر بهداشت سه سامانه الکترونیکی داریم که سامانه سیب یکی از این سه سامانه است که نام 47 میلیون نفر از ایران در آن ثبت‌شده و حدود 16 میلیون نفر از آن خدمت می‌گیرند. بر اساس این سامانه برای تمام ایرانیان از سال آینده پرونده الکترونیک سلامت ایجاد می‌شود و اطلاعات مردم با حضور مراقبان سلامت در خانه‌های بهداشت وارد این سامانه می‌شود، سیاری ادامه داد: با راه اندازی این سامانه تمام ثبت‌ها از شیوه کاغذی به الکترونیکی تبدیل می‌شود و دسترسی به اطلاعات بیماران با سهولت و دقت بیشتری انجام خواهد شد.

 

حفظ حریم خصوصی و محرمانه بودن اطلاعات ویژگی سامانه سیب

ایرج حریرچی قائم مقام و معاون و معاون کل وزارت بهداشت نیز، در خصوص وضعیت فعلی پرونده سلامت الکترونیک ایرانیان گفته بود: طبق ماده35 قانون برنامه پنجم به منظور حفظ یکپارچگی در مدیریت دانش و اطلاعات حوزه سلامت قرار است اقدامات مربوطه انجام ‎شود همچنین طبق بند الف همین ماده وزارت بهداشت مکلف است با هدف ارائه خدمات الکترونیکی سلامت نسبت به استقرار سامانه پرونده الکترونیکی سلامت ایرانیان و سامانه‎های اطلاعاتی مراکز سلامت در هماهنگی با پایگاه ملی مرکز آمار ایران، سازمان ثبت احوال با حفظ حریم خصوصی و محرمانه بودن داده‎ها و با اولویت شروع از برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع اقدام نماید.

 

سارقان اینترنتی در کمین

حال با توجه به سخنان وزیر و مسئولان وزارت بهداشت، در خصوص ثبت اطلاعات 50 میلیون ایرانی در این سامانه، سوال اساسی اینجاست که با توجه به ادعاهای چندین باره مسئولان وزارت بهداشت در خصوص محفوظ بودن اطلاعات خصوصی افراد و بالا بودن ضریب امنیتی این سامانه، چرا اطلاعات محرمانه افراد با وارد کردن یک کد ملی می‌تواند به آسانی در اختیار افراد سودجو قرار گیرد. در صورتی که  بهتر بود برای امنیت بیشتر این سامانه، به هر شخص یک رمز عبور اختصاصی و قابل تعویض اختصاص داده می‌شد تا از پیامدهای احتمالی برای فرد جلوگیری شود، و فقط اطلاعات ضروری برای مواقع اورژانسی در اختیار مراکز اورژانس و پرسنل بهداشت قرار می‌گرفت. 

البته سوال و ابهامات بسیاری نیز در این خصوص وجود دارد؛ مثلا هزینه‌های هنگفتی که برای راه‌اندازی و پشتیبانی از این سامانه شده یا اینکه با این میزان از کار که در مراکز بهداشتی به پرسنل تحمیل شه است، چه کسی میخواهد این اطلاعات را وارد کند و آیا با هر بار مراجعه اطلاعات که شامل چند صد سوال و گزینه است به روز خواهد شد یا خیر؟ که در گزارش های آینده به موارد بیشتری از این دست خواهیم پرداخت.

 



:: بازدید از این مطلب : 45
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : سه شنبه 7 دی 1395
.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری، عابدینی پرستار بالین با ارسال یادداشتی در پاسخ به اظهارات وزیردر برنامه ثریا گفت:

 

 

برنامه ثریا در نیمه شب 25 آذرماه با موضوع طرح تحول نظام سلامت بعد از لغو چند باره ان بخاطر عدم حضور مسئولین وزارت بهداشت با حضور وزیر و بدون حضور هیچ منتقدی روی آنتن رفت.
مجری این برنامه که حالت منتقد به خود گرفته بود بیشتر با انتقاد روی دریافتیهای نجومی پزشکان ظاهر شده و تمرکز بحثش روی گام سوم طرح تحول نظام سلامت بود که تعرفه های پزشکی را حدود دو ونیم برابر کرد .
در واقع بخاطر عدم تسلط مجری به مسائل حوزه نظام سلامت , خلاء حضور منتقد از کارشناسان و صاحب نظران این حوزه به وضوح نمایان بود.
در این برنامه مشکلات و نارسائی ها و بیراهه رفتنهای طرح تحول نظام سلامت به چالش کشیده نشد.
طرح تحول نظام سلامت نه بعنوان لطف ذولت بلکه بنا بر ضرورت و نیاز جامعه ارائه گردید و کاهش پرداختی از جیب مردم در خدمات سلامت و افزایش کیفیت این خدمات را هدف قرار داده بود.
این طرح در گام اول خود فرانشیز مراجعین در خدمات بستری را از 30 درصد به 10 درصد و سپس به 6 درصد کاهش داد و با الزام مراکز درمانی به تامین خدمات و امکانات و تجهیزات مورد نیاز در داخل مرکز و نفرستادن آنها به خارج از مرکز , درباغ سبزی از تحول را به مردم نشان داد.
 با اجرای گام سوم این طرح به فاصله چند ماه و افزایش حدود دو ونیم برابری تعرفه ها , عملا" کاهش پرداختی اعمال شده در مراجعات بستری در بخش دولتی بی اثر شد و مزید بر این با افزایش چند برابری تعرفه خدمات و عدم کاهش فرانشیز بیماران در بخش سرپایی و بستریهای بخش خصوصی , عملا" رقم پرداختی مردم دچار افزایش شد و این نکته وقتی بهتر قابل درک است که توجه داشته باشیم حدود 80 درصد خدمات نظام سلامت بصورت سرپایی و تنها چیزی حدود 20 درصد از خدمات بصورت بستری انجام میشود.
بدین ترتیب متوجه میشویم که در مجموع پرداختی مردم بابت دریافت خدمات سلامت با اجرای این طرح نه تنها کاهش نیافت بلکه دچار افزایش شد و آمارهای مقایسه ای تورم کل کشور و تورم بخش درمان این واقعیت را بخوبی منعکس میکند.
کیفیت خدمات هم علیرغم اجرای بسته ارتقاء کیفیت ویزیت هیچ گونه افزایشی نداشته و بیمارستانهای دولتی عملا" با دانشجویان دوره های مختلف پزشکی اداره شده و بیماران از پزشک معالج خود تنها اسمی در پرونده و تابلو بالای سر تخت خود احساس میکنند. این درحالی است که کلیه خدمات ارائه شده به بیمار با تعرفه استاد فوق تخصص محاسبه و از بیمه و بیمار دریافت میشود.
در خصوص مقیم سازی متخصص هم عملا" اتفاق خاصی نیفتاده و نه تنها در شهرستانها بلکه در همین تهران در بیمارستانها از عصر تا صبح فردا و روزهای تعطیل بجز متخصصین طب اورژانس هیچ متخصص و فوق تخصصی را پیدا نمیکنی و بیمارستان کاملا" با کادر پرستاری و کشیکهای دانشجویان پزشکی اداره میشود.
بحث دیگری که در خصوص طرح تحول نظام سلامت لازم بود پرداخته بشود شکاف اجرایی این طرح با اسناد بالادستی مثل برنامه توسعه پنجم و سیاستهای کلی نظام سلامت ابلاغی مقام رهبری بود.
این طرح بجای سلامت نگر بودن عملا درمان نگر است در حالی که اولویت بهداشت به درمان تصریح بند دوم سیاستهای کلی سلامت است.
این طرح از انجایی که در بحث اشکالات نظام پرداخت , شکاف پرداختی را به شدت افزایش میدهد با قانون مدیریت خدمات کشوری در تعارض است.
لازم است از مسئولان وزارت سوال شود برای تدوین این طرح بزرگ ملی که منابع کلان کشور را به خود اختصاص داده است چه گروههایی و در چه سطح و چه مدت زمان کار شناسی و مطالعه و بررسی شده است؟
ایا نظرات ارایه دهندگان خدمات به مثابه یک تیم در نظر گرفته شده و استفاده شده است؟
اگر جوابشان مثبت هست لطف کنند جواب خود را مستند و با مدارک برای ثبت در تاریخچه این طرح ارایه نمایند.
متاسفانه وزارت بهداشت هرگز توجهی به اعتراضات و انتقادات ننموده و در تمامی برنامه های خود در سطح رسانه با جمع مشخصی از معاونین خود و بدون حضور منتقد جدی ظاهر شده است و هرگز به اعتراضات جامعه پرستاری که نزدیکترین قشر از بدنه نظام سلامت به مردم و میدان عمل و اجرا بوده و نیمی از جمعیت کارکنان بیمارستانها را تشکیل میدهند, بعنوان کارشناسان صاحب نظر وقعی ننهاده و سازمان نظام پرستاری و شورای عالی و هیئت مدیره های نظام پرستاری در سراسر کشور نه تنها بعنوان بازوان مشورتی استفاده نشده بلکه بخاطر انتقاداتی که داشته اند به شدت مغضوب وزارت بهداشت بوده اند.
در این طرح عدالت به معنی تام کلمه نه تنها در پرداخت بلکه در اجرای قوانین و در برخوردها رعایت نشده است.
از کل طلب 12 هزار میلیاردی مورد ادعای وزارت بهداشت از بیمه ها برای 10 ماه اگر سرانگشتی حساب کنیم فقط مبلغی حدود نیم میلیارد در کل سهم 10 ماه طلب صد هزار پرستار است در حالی که حدود 20 هزار پزشک رقمی حدود 4 هزار میلیارد از این طلب را به خود اختصاص خواهند داد. 

موضوع دیگر فاصله دریافتی پزشکان با سایر اعضای تیم درمان است . در همه جای دنیا سطحی از تفاوت دریافتیبین اینها رایج است .


جناب اقای دکتر هاشمی و معاونین 
محترم که از دریافتی کارانه های چند ده میلیونی و گاهی چند صد میلیونی دفاع میکنند چرا از فاصله چند ده برابری این کارانه که در هیچ جای دنیا سابقه ندارد با سکوت عبور میکنند؟
ایشان در برنامه ثریا به نقل قول ابهام امیزی از رهبری کارانه دریافتی پزشکان را توجیه و انرا خارج از مصداق فیشهای نجومی بیان کرده و به حق الکشف تشبیه کردند.
ایا این کشف فقط از طرف پزشکان انجام میشود و سایرین نقشی ندارند که رقم عمده ان مایملک انها میگردد؟
ایا در سایر کشورها از این کشفها انجام نمیشود و کشف پولهای درمان مردم بیمار مختص ایران است؟
چه حجمی از کار توسط کدام گروهها انجام میشود؟
چه حجمی از کارها توسط پزشکان انجام میشود؟
ایا در مراکز و نقاطی که گفته میشود متخصص در ماه صدها عمل جراحی انجام میدهد ایا به تنهایی این حجم از کار را انجام میدهد؟
بیمار از بدو مرود به بیمارستان و پذیرش تا امادگی های عمل و در اتاق عمل و بعد از عمل تا ترخیص در دست پرستار نیست؟
چرا هر گروه متناسب با نقش خود در ارائه خدمات از درامد ان سهم نمیبرد؟
چرا وزارت بهداشت بعد از 10 سال به بهانه های واهی قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری مصوب مجلس شورای اسلامی را اجرایی نمیکند؟
چرا همین الان که فصل تسلیم بودجه به مجلس است ردیف بودجه برای اجرای تعرفه گذاری درخواست نکرده است تا فردا دوباره بهانه نیاورد که مجلس بودجه برای اجرای قانون نمیدهد؟
دهها چرا که نه گوش شنوایی برایش در وزارت بهداشت است نه پاسخگویی باانصاف وجود دارد.
برنامه ثریا نشان داد وزارت بهداشت فقط تریبونی یکسویه برای تبلیغ برنامه های خود میخواهد و جمعیتی که تشویفش کنند وگرنه همه امارها علط و نمودارها نقاشی و دستنویس و نظرسنجی ها دروغ خواهندبود.



:: بازدید از این مطلب : 38
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : دو شنبه 6 دی 1395
.

رییس فراکسیون کارگری مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی ایلنا، با انتقاد از اظهارنظر صبح امروز سخنگوی وزارت بهداشت درباره تخصیص ۹ درصد دریافتی بیمه‌ها به درمان و طرح تحول سلامت اعلام کرد: آقای حریرچی بسیار بی‌ربط فرمودند و به همین صراحت بنویسید که کسانی که اطلاع کافی و علم و دانش دقیق درباره مسائل ندارند، اظهارنظر نکنند. 

علیرضا محجوب گفت: سازمان تنها حق دارد ۷ درصد از ۹ بیست و هفتم را هزینه کند چرا که دو درصدجهت آتیه درمان بازنشستگان است. 

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در جریان طرح سوال از وزیر بهداشت به آقای قاضی‌زاده هاشمی توضیح دادم آنچه که محاسبات نشان می‌دهد منابعی که سازمان تامین اجتماعی باید تا پایان سال به عنوان ۷ درصدوصولی‌ها خرج درمان کند تقریبا به اتمام رسیده و از هم اکنون بدانید که هزینه‌های بخش درمان بیشتر از منابع بودجه بوده است. 

رییس فراکسیون کارگری مجلس ادامه داد: با این حساب هزینه‌های سربه فلک کشیده و روزافزون که وزارت بهداشت بیش از منابع بار کرده مشکل‌زا است و منابع سازمان قادر به تحمل بار بیشتر نیست. لطفا وزارت بهداشت فکری به حال این منابع مورد نیازش کند. 

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی همچنین اضافه کرد: وزارت بهداشت از سال ۶۸ بابت اجرای طرح الزام سازمان که توسط مجلس مصوب شده به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است و ریالی بابت سرانه هر بیمه شده که باید تقبل و پرداخت می‌کرد، نه اعلام بدهی کرده و نه پرداخت کرده است. ضمن اینکه گویا کارگران از سیاره دیگری آمده‌اند که از یک درصد مالیات بر ارزش افزوده هیچ سهمی به آنان تعلق نمی‌گیرد! البته امیدوارم وزیر محترم بهداشت این مورد را نیز به گردن وزیراقتصاد و سازمان امور مالیاتی نیندازد! 

محجوب افزود: مبلغ سرانه‌ای (بنا بر محاسبات) که از سال ۶۸ تاکنون می‌بایست به سازمان پرداخت می‌گردید حدود صد هزار میلیارد تومان شده که در واقع بدهی وزارت بهداشت است. وزارت بهداشت بهتر است به جای این مصاحبه‌ها و اظهارنظر‌ها بخشی از این بدهکاری را بدهد. 

عضو فراکسیون امید مجلس همچنین خاطرنشان کرد: در جلسه‌ای که آقای قاضی‌زاده‌ هاشمی برای پاسخگویی به سوال بنده به کمیسیون بهداشت آمد از بنده سوال کرد که چرا سازمان تامین اجتماعی مبلغ ۹ بیست و هفتم را پرداخت نکرده که من پرسیدم این مبلغ چه میزان است و آقای وزیر گفتند ۲۵ هزار میلیارد تومان که بنده پاسخ دادم حساب شما غلط است چرا که اولا ۲درصد از این ۹ درصد درمان آتیه بیمه شدگان است که این مبلغ باید در زمان بازنشسته شدن پرداخت شود. ضمن اینکه هنوزحداقل ۳۰درصد حق بیمه‌ها وصول نشده است! و ثانیا تعهدات ایجادی بخش درمان سازمان از ۱۴۸۰۰میلیارد تومان عبور کرده است و ثالثا حتی اگربه فرض محال همه مبالغ وصول شود و آن دسته از وصولی‌هایی که سهم درمان ندارند نیز کسر شود؛ باز ۲۵هزار میلیارد نمی‌شود! 

محجوب تصریح کرد: بنابراین حساب‌های وزارت بهداشت به درد خودشان می‌خورد. ما می‌گوییم دولت بیش از ۱۲۰هزار میلیارد تومان به سازمان و درواقع به چهل میلیون ایرانی بدهکار است. اما یک وزارتخانه دولت بابت یک طلب کوچک خودساخته در قیاس با آن حجم سنگین بدهی برای فقرا شاخ و شانه می‌کشند. 

وی گفت: تاسف بیشترآنجاست که مدیران سازمان وام و اوراق منتشر می‌کنند و زیر بار پرداخت سود می‌روند تا بدهی که با مصوبه دولت بوده پرداخت شود! 

محجوب در پایان خاطرنشان کرد: همچنین لازم است دکتر حریرچی که عضو هیئت نظارت بر سازمان تامین اجتماعی هستند به ما گزارش مستند ارائه کند چرا که وزارت بهداشت با حساب‌های فرضی اقدام می‌کند و سوال اصلی ما همچنان این است که منابع مالی پایدار طرح تحول سلامت کجاست که تا این لحظه هیچ کس پاسخی به ما نداده است.



:: بازدید از این مطلب : 31
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : دو شنبه 6 دی 1395
.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری «محمد شریفی مقدم»، دبیرکل خانه پرستار در گفت و گو با ایلنا، اظهار داشت: در طرح تحول سلامت به بهانه کاهش «زیر میزی بگیری» توسط پزشکان کارانه پزشکان را به صورت نجومی افزایش دادند.

شریفی مقدم با بیان اینکه معیشت پرستاران قربانی اجرای غلط طرح تحول سلامت شده است، تصریح کرد: در حدود 5 هزار میلیارد تومان هزینه کارانه پزشکان است که از این میزان  4 هزار میلیارد تومان سهم پزشکان هیات علمی و هزار میلیارد تومان سهم  کارکنان غیر پزشک است.

وی ادامه داد: از این میزان  500 میلیارد تومان سهم پرستاران است که اگر این میزان را بین پرستاران تقسیم کنیم به هر نفر چیزی در حدود 500 هزار تومان می‌رسد.

شریفی مقدم ورشکستگی بیمه ها را از نتایج اجرای غلط طرح تحول سلامت دانست و افزود:  پرداخت‌های نجومی به پزشکان متخصص موجب ورشکستگی بیمه‌ها شده است؛ به گونه‌ای که وزیر بهداشت از بدهی 11 هزار میلیارد تومانی بیمه سخن می‌گوید، اما ایشان نمی‌گویند که بدهی های ایجاد شده از برکت طرح تحول سلامت بوده است.

شریفی مقدم افزود: ورشکست کردن بیمه دستاورد بزرگی نیست که وزیر بهداشت بر روی آن مانور می‌دهد و مسئولین تامین اجتماعی را به عدم  رسیدگی به درمان بیمه شدگان  این سازمان متهم می‌کند.

دبیرکل خانه پرستار افزود: هم اکنون صندوق‌های بیمه‌ای در مرز ورشکستگی قرار دارند و ادغام آنها در طرح تحول سلامت با اصرار وزیر بهداشت صندوق‌ درمان تامین اجتماعی را هم به مرز ورشکستگی کامل می رساند.

دبیرکل خانه پرستار، در پایان با بیان اینکه طرح تحول سلامت، موجب چند برابر شدن تعرفه‌های پزشکی شده است، تصریح کرد: تامین منافع پزشکان طرح تحول سلامت را تا حدی منحرف کرد که دیگر نمی‌توان از عدالت در درمان  صحبت کرد.


:: بازدید از این مطلب : 31
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : دو شنبه 6 دی 1395
.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر ایرج حریرچی روز دوشنبه در نشست خبری اظهارداشت: رتبه ایران از بودجه حکومتی بابت سلامت قبل از اجرای طرح تحول سلامت در بین ۱۹۵ کشور دنیا، ۱۵۳ بوده است.

وی در خصوص اظهارات مسئولان وزارت رفاه در موضوع پرداخت سهم درمان، گفت: ضرورتی نمی بینیم که بیش از این صحبت کنیم و توضیح دهیم اما آنچه مسلم است هنوز دو بیمه اصلی نزدیک به یک سال بدهی به وزارت بهداشت دارند.

حریرچی با اشاره به پرداخت ۱۲۵۰ میلیارد تومان از بدهی سازمان بیمه سلامت به صورت نقد و ۱۶۴۰ میلیارد تومان در قالب اوراق قرضه به وزارت بهداشت، افزود: به رغم تاخیر در پرداخت ها، اما از همین پرداخت ها هم خوشحال هستیم.

سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به دستور کتبی رئیس جمهوری برای ایجاد حساب مستقل بابت هزینه های بیمه درمان کارگران تامین اجتماعی، گفت: این دستور شب گذشته ابلاغ شد، قرار است ۹ بیست و هفتم حق بیمه کارگران تامین اجتماعی به صورت مستقل توسط نهاد ریاست جمهوری نظارت و در بخش درمان هزینه شود.

وی تاکید کرد: دستور رئیس جمهوری شامل دو جنبه هزینه کامل بیمه بابت درمان و انجام به موقع این هزینه ها است.

حریرچی با تاکید بر تداوم اجرای طرح تحول سلامت، تصریح کرد: به رغم تمامی مشکلاتی که در مسیر اجرای طرح وجود دارد، اما به اندازه سر سوزنی از خدمات خودمان به مردم را کم نکرده ایم.

وی ادامه داد: بر عهد خودمان با مردم در اجرای طرح تحول سلامت پایبند هستیم.

سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به سهم طرح تحول سلامت از هدفمندی یارانه ها در سال جاری که ۴۸۰۰ میلیارد تومان است، افزود: سهم طرح از یک درصد ارزش افزوده نیز در حدود ۳ هزار میلیارد تومان است که از این دو محل، هنوز رقم قابل توجهی پرداخت نشده است.

حریرچی با اعلام اینکه روزانه چند ده هزار پرونده الکترونیک سلامت برای مردم تشکیل می شود، گفت: پس از تشکیل این پرونده، افراد بر اساس سامانه«سیب»، از خدمات بهداشتی و درمانی برخوردار می شوند.

وی در ارتباط با وضعیت نظارت سازمان نظام پرشکی بر مراکز درمانی بخش خصوصی، افزود: این نظارت منحصر به سازمان نظام پزشکی نیست و دستگاه های دیگری هم هستند که نظارت می کنند.

حریرچی با عنوان این مطلب که نظارت بر مطب ها در سطح مطلوب نیست، ادامه داد: وزارت بهداشت سعی دارد این نظارت ها را تقویت کند.

سخنگوی وزارت بهداشت در ارتباط با توزیع شیر در مدارس، گفت: متاسفانه هنوز شیر در مدارس توزیع نشده است.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس عنوان کرده اند طرح تحول سلامت قرار بود پایلوت اجرا شود، افزود: اگر منظور از پایلوت، اصلاح اشتباهات و نقاط ضعف طرح بوده است، می پذیریم مثل هر کار دیگری ممکن است اشتباهاتی باشد.

سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به آغاز خودارزیابی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور از ۱۵ دی ماه امسال، گفت: اعتباربخشی بیمارستان های نیز طبق روال ادامه خواهد یافت.

حریرچی با اشاره به برگزاری ۱۰ کارگاه آموزشی در ۱۰ قطب آموزشی کشور، افزود: موضوع ایمنی بیمار، در راستای اجرای طرح تحول سلامت دنبال می شود.

وی در ارتباط با ادعای مسئولان نظام پرستاری مبنی بر اینکه اعتبار مورد نیاز برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری را به وزارت بهداشت پیشنهاد داده بودند، افزود: دوستان مدارک ارسالی را ارائه بدهند. اما نکته ای که لازم است بگویم، اینکه وزارت بهداشت سال گذشته پیشنهاد خود را به شورای عالی بیمه داده بود.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: وظیفه شورای عالی بیمه است که برای تعرفه های پرستاری اعتبار پیش بینی کند.



:: بازدید از این مطلب : 37
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : دو شنبه 6 دی 1395
.

به گزارش همشهري، در روزهاي اخير وزير بهداشت بارها عليه وزارت رفاه، تأمين اجتماعي و بيمه‌ها سخنراني كرده و آنها را به بنگاهي اقتصادي تشبيه كرده كه سلامت مردم به آن حواله داده شده است. حريرچي، قائم‌مقام وزير بهداشت نيز با طرح سوال درباره نحوه هزينه‌كرد حق بيمه كارگران در حوزه درمان، خواستار تحقيق و تفحص قوه قضاييه از وزارت رفاه شده و گفته كه اگر بررسي‌ها و گزارش‌هاي سازمان بازرسي و ديوان محاسبات نشان دهد تمامي ۹ بيست‌و هفتم حق بيمه كارگران بابت درمان هزينه شده است، ما عذرخواهي مي‌كنيم. از سوي ديگر علي ربيعي در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران گفت: «بنده مي‌توانم تمام حسابرسي‌هاي تأمين اجتماعي را شفاف نشان دهم. تمام هزينه‌هاي درمان در بخش درمان هزينه مي‌شود.» احمد ميدري، معاون وزير رفاه نيز ادعاي جديدي را مطرح كرد و از اختصاص نيافتن 9هزارو 500ميليارد تومان از منابع در اختيار وزارت بهداشت كه بايد به سازمان بيمه سلامت داده مي‌شده خبر داد. علي حيدري نايب‌رئيس سازمان تأمين اجتماعي نيز روز گذشته يادداشتي انتقادي نسبت به تحركات وزارت بهداشت نوشت و يادآور شد كه مسائل مطرح شده توسط مقامات وزارت بهداشت بحث‌هاي قانوني، حقوقي و تخصصي است كه طرح آن در رسانه‌ها كار صحيحي نيست.

  • همه‌‌چيز از بيمه شروع شد

اختلافات 2وزارتخانه رفاه و بهداشت از تجميع بيمه‌ها آغاز شد. اگرچه قوانين بالادستي تكليف قانوني تجميع بيمه‌هاي پايه درماني را بر عهده وزارت رفاه گذاشته بودند، اين اتفاق رخ نداد. در سوي مقابل وزارت بهداشت هم به‌دنبال انتقال بيمه‌ها به زيرمجموعه خود رفت؛ چنان‌كه قاضي‌زاده هاشمي نيز اخيرا گفته: «روز اول قرارمان اين بود كه  بيمه‌ها را خودمان اداره كنيم و تا بيمه درست نشود سلامت مردم هم درست نمي‌شود.» با اين حال قراري كه وزير بهداشت از آن دم مي‌زند با نص صريح سياست‌هاي كلي حوزه سلامت كه از سوي مجمع تشخيص تدوين‌شده و توسط رهبرمعظم انقلاب ابلاغ‌شده، تناقض دارد. در بند7 اين سياست‌ها با اشاره به تفكيك وظايف توليت، تأمين مالي و تدارك خدمات در حوزه سلامت با هدف پاسخگويي، تحقق عدالت و ارائه خدمات درماني توليت به وزارت بهداشت واگذار شده و مديريت منابع سلامت از طريق نظام بيمه‌اي مورد توجه قرار گرفته است.

  • اختلافات بيشتر مي‌شود

هر چه به بررسي لايحه برنامه ششم در مجلس نزديك‌تر شديم، اختلافات 2وزارتخانه جدي‌تر شده و تنها به بحث تحميع بيمه‌ها ختم نشده است. مشكل بر سر بدهي بيمه‌ها به وزارت بهداشت و نحوه تحصيص اعتبارات افزايش يافته است. اختلافات حتي به كميسيون بهداشت و كميسيون تلفيق مجلس نيز كشيده شده و به‌نظر مي‌رسد در هفته جاري كه قرار است بندهاي مربوط به حوزه سلامت در برنامه ششم بررسي ‌‌شود، اين اختلافات جدي‌تر شود.

  • درگيري‌ها به مصلحت نيست

در همين رابطه محمدنعيم اميني‌فرد، سخنگوي كميسيون بهداشت با اشاره به اتفاقات تلخي كه در روزهاي اخير بين 2وزارتخانه افتاده است، به همشهري گفت: اين درگيري‌ها و بحث‌ها و همچنين به رسانه‌ها كشاندن موضوعات مختلف كه اغلب درون‌سازماني و حل‌شدني است سبب شده وزارت بهداشت از اصل كار دور بماند. وي افزود: اگر اين شرايط ادامه پيدا كند متأسفانه ما يك روند تقابلي را شاهد هستيم كه به نفع حوزه سلامت و به‌خصوص مردم نيست. سخنگوي كميسيون بهداشت افزود:‌آيا تابه‌حال انتقادهايي كه وزارت بهداشت و وزارت رفاه نسبت به يكديگر داشته‌اند، كارساز بوده است؟ اين تقابل‌ها و كشمكش‌ها آسيب‌رسان است و خيلي از همين رفتارها هم سبب شد‌ طرح تحول آسيب ببيند.

  • دود اختلاف به چشم مردم مي‌رود

يك عضو ديگر كميسيون بهداشت نيز با انتقاد از رفتارهاي 2وزارتخانه گفت كه اگر هردو سازمان بهداشت و رفاه مي‌خواهند به مردم خدمت كنند، به فكر تفاهم باشند.

منوچهر جمالي يوسفي به همشهري‌ گفت: ما به تقابل اعتقادي نداريم؛ چرا كه هرجايي كه تقابل مطرح شود به ضرر مردم كار پيش مي‌رود. وي افزود: انتقاد بايد سازنده باشد و از آنجايي‌كه همه در هر سازمان و مسندي يك اولويت و وظيفه دارند كه آن هم خدمت به مردم است، بايد بدانند كه تفاهم و همدلي و همراهي را بايد پيشه كنند تا دود اختلافات‌شان به چشم مردم نرود. اين عضو كميسيون بهداشت همچنين گفت: اتفاقات اخير سبب شده در كميسيون بهداشت صحبت‌هايي شود و برنامه‌ريزي‌هايي هم شده تا هر چه زودتر به چنين موضوعاتي كه به نفع جامعه نيست، پايان داده شود.

يوسفي افزود: هر برنامه و طرحي ازجمله طرح تحول سلامت در ابتداي كار اشكالاتي دارد و اين را رد نمي‌كنيم اما اينكه در مقابل يكديگر بايستيم كاري حسنه نيست و بايد وزارت بهداشت و رفاه در رفع نقايصي كه وجود دارد، تلاش كنند.

  • ميانجيگري بي‌نتيجه

اختلافات وزراي بهداشت و رفاه و پاسخ‌هاي تلويحي و گاه صريح ربيعي و قاضي‌زاده هاشمي به يكديگر در تريبون‌هاي رسمي كه نمونه آن را در‌ماه گذشته شاهد بوديم، به اختلاف ديدگاهي در كابينه منجر شده كه از سال گذشته قرار بود توسط نوبخت و جهانگيري، 2معاون رئيس‌جمهور حل شود اما هيچ نتيجه‌اي از روند آن اعلام نشد. اگرچه علي ربيعي همواره از كنار اين اختلافات با هوشمندي گذشته، اما بي‌نتيجه ماندن ميانجيگري بين 2وزارتخانه‌، كار را به جايي رساند كه قاضي‌زاده هاشمي اواخر تابستان امسال لب به انتقاد گشود و گفت: در دولت در مورد تجميع بيمه‌ها رودربايستي وجود دارد و من اين موضوع را به‌خاطر خودم و يا تيم وزارت بهداشت عرض نمي‌كنم.



:: بازدید از این مطلب : 30
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : پرستار نیوز
ت : دو شنبه 6 دی 1395
.
موضوعات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی